Žičniki in drugi strici

Parada je bila že od samega začetka, ko je komaj zaživela ideja o skupnem projektu, zelo ambiciozna trgovina. Zamisel o tem, da bo ta postala tudi prostor druženja ter promoviranja domačega oblikovanja, je bila ves čas zelo prisotna. Ker nismo ravno zlahka opazni in se je potrebno pred obiskom naše trgovine najprej povzpeti v atrij, se bomo ves čas trudili vztrajne radovedneže tudi nagraditi z dih jemajočimi pogledi. To nalogo uspešno opravlja že naš čudoviti atrij, mi pa se bomo potrudili to izkušnjo še ustrezno nadgraditi.

Prva takšna priložnost je prišla že decembra 2019, ko smo v našem atriju in tudi v prostorih Parade organizirali prodajno razstavo žičnih kipov in risb na papirnate vreče slikarja Braneta Širce. Da bi žičniki še bolj izrazito izstopili, smo v atrij, letnemu času in bližajočim se praznikom primerno, postavili pravi mali smrekov gozd. Pozitivni odzivi obiskovalcev so nas še dodatno spodbudili in utrdili našo željo, da bi Parada, skupaj s prostorom, v katerem se nahaja, vedno prinesla kaj novega in svežega.

Brane Širca pri svojem ustvarjanju uporablja različne pristope in materiale ter raziskuje različne tehnike – od kiparstva do grafike in slikanja. Zanimajo ga različni vidiki človeškega življenja, prepričanj in vrednot. Posebno občutljiv je na položaj človeka/umetnika v dobi brutalnega kapitalizma, zato še posebno zavzeto raziskuje vpliv čaščenja denarja na naša življenja.

Kaj nam je umetnik želel povedati z žičniki? Najbolje je, če vprašamo kar njega. Takole je svoje žične portrete opisal umetnik:

Za žičnate portrete, ki sem jih poimenoval ŽIČNIKI, uporabim osnovno likovno prvino – črto, ki jo tokrat ne potegnem s svinčnikom, ampak portrete oblikujem z žico. Zavita žica, žičnata črta obraza, s svetlobo zariše senčno risbo na steno galerije, da lahko žičnate portrete uzremo v novi dimenziji.

Razmišljam o sodobnem človeku in njegovi vlogi v družbi neprestanega tehnološkega napredka. Na ironičen način prikazujem podobe ljudi, izrisane iz žice: elementa sodobne družbe, ki kroji današnji čas. Žice so povsod, v vseh elektronskih napravah, po njih se pretakajo informacije in potuje energija, ki je motor te družbe. Žičniki tako prikazujejo navadne ljudi, ki se nahajajo znotraj teh žičnih mrež. So prazni prostori, ki jih obdaja nepregledna množica žic. Danes zelo aktualna tema, ne samo med umetniki, ampak v celotni zahodni civilizaciji, kjer so se ljudje začeli spraševati o smislu neprestanega tehnološkega in informacijskega napredka. Prav ta dvom je glavno sporočilo teh nemih podob iz prepletene žice, ki zrejo v nas in nas prosijo odrešenja.


Starejša objava Novejša objava