Svetlobna gverila v našem atriju

Festival Svetlobna gverila je zagotovo dobro poznan marsikomu. Odvija se v sproščenem poletnem vzdušju in ima že kar lepo zgodovino. Letošnji festival Svetlobna gverila je tako že štirinajsti po vrsti. Še dobro, da ni trinajsti, ker potem bi, glede na ovire, ki jih je povzročila pandemija pri organizaciji in izvedbi, zagotovo prevladalo vraževerje.

Kakorkoli, ekipa ki ga pripravlja je navkljub oviram trmasto vztrajala in festival je zopet tu, da nam bo popestril večerne sprehode po prestolnici. Ena izmed lokacij sta letos tudi pasaža ter atrij pred našo trgovino, kar nas izjemno veseli.

»Tema letošnjega festivala je povezana z naravo in njenimi mogočnimi silami. Za vodilo festivalske edicije smo si izbrali temo Pet elementov. Koncept festivala se opira na starodavno tradicijo štirih osnovnih elementov (voda, zrak, zemlja, ogenj), ki se jim pridružuje peti element. Grški filozof Aristotel je peti element definiral kot eter, skrivnostno snov vesolja, medtem ko v starejših indijski kozmološki tradiciji srečamo soroden koncept, poimenovan Akasha. Vsekakor gre za duhovno prvino, za prasilo, iz katere se porajajo štirje elementi; na festivalu sodelujočim umetnikom je bilo prepuščeno, da peti element opredelijo po svoje. Tako je ob številnih interpretacijah elementov klasičnega četvorčka nastalo tudi nekaj projektov, ki peti element opredeljujejo bodisi kot svetlobo, bodisi kot informacijo ali pač kot življenje samo, kot tisto prvino, ki presega svet materialnega, a je z njim hkrati trdno povezana. Seveda se umetniki ob danih razmerah niso izognili aktualnim temam: nekaj projektov tematizira tudi predrugačene koordinate vsakdanjega življenja, ki ga ogroža virus.«

V pasaži Mestnega trga 10 si lahko ogledate svetlobno instalacijo umetnika Marka Kovačiča, poimenovano Peti element. Umetnik je s pomočjo različnih materialov zasnoval nov objekt, kjer je s pomočjo kukal gledalcu omogočen vpogled v svet štirih prvinskih elementov, ponazorjenih s pomočjo zgodovinskih prizorov in simbolike barv. Skrivnostni peti element se tokrat pojavlja v obliki svetlobe, ki kot prispodoba za sveto in duhovno omogoča zaznavanje štirih elementov.

V našem atriju pa si boste lahko ogledali interaktivno avdovizualno instalacijo, Laboratorija svetlobne gverile z naslovom Platonova telesa. Instalacija je nastala na delavnici v okviru letošnjega laboratorija namenjenega izdelavi interaktivne avdiovizualne instalacije, pri čemer je bila posebna pozornost namenjena vključitvi in programiranju svetlobnih teles s pomočjo analognega vmesnika. Instalacija povzema obliko in simboliko petih Platonovih teles, ki predstavljajo pet elelmentov. Osrednji objekt je tako imenovani ikozaeder. Na njegove stranice se bodo projecirale avtorske video vsebine in avdioreaktivni vzorci. Na končno podobo postavitve vplivajo tako zvočne strukture kakor tudi gledalci, ki bodo z dotikanjem senzorjev manipulirali z lučmi.

Festival kljubuje in se po gverilsko prilagaja razmeram, seveda pa še vedno ohranja temeljno poslanstvo, ki se zdi v teh negotovih in kulturi ne najbolj naklonjenih časih še toliko dragocenejše: izpostavljati vlogo umetnosti pri oblikovanju javnega prostora in s tem tudi javnega, svobodnega diskurza, ob tem pa krepiti kvaliteto in pestrost urbanega življenja.

Festival je potekal od 15 junija do 11.julija 2020. 


Novejša objava