Casa Cubista keramika

 

Casa Cubista je nastala kot srečno naključje. Njena ustanovitelja, David Pimentel (rokodelec) in Arren Williams (stililist interierjev in novinar), sta začela razmišljati, da bi s prijatelji po celem svetu delila lepe rokodelske izdelke, ki sta jih odkrivala na Portugalskem.

V starem golfu z letnico '92, sta podolgem in počes prečesala Portugalsko podeželje, da bi spoznala različne rokodelce. Vodila ju je ideja, da bi  v Casa Cubisti združila tradicijo in sodoben dizajn ter tako obenem pomagala preživeti lokalnim rokodelcem. Sedež podjetja se nahaja v mestu Olhão, živahnem ribiškem pristanišču na portugalski obali Algarve. Od tod tudi izvor imena, saj je mestece poznano po belih stavbah, okrašenih s ploščicami oziroma po kubističnem slogu gradnje v starem delu mesta. 

Oba ustanovitelja prisegata na tradicionalne materiale, kot so terakota, bombaž, lan, volna in podobno. Blagovna znamka po principu zadruge združuje različne izdelovalce, kot so tkalci, izdelovalci oz pletilci pohištva in lončarje.

V Paradi se radi pohvalimo z njihovo keramiko. To je bila ena prvih blagovnih znamk, ki se je obema paradnicama »vsedla v oko«. Zdaj lahko s ponosom rečeva, da je tudi pri nas vedno več lubiteljev te sončne keramike, ki v naš dom prinese veselje in spomine na poletna vandranja.

Vsak kos Casa Cubista keramike gre skozi spretne roke lončarja Ruija, katerega družina se lahko pohvali s častitljivo 200 letno tradicijo v lončarstvu. Potem izdelke posušijo na vročem portugalskem soncu, dokler niso pripravljeni za barvanje. Takrat pride na vrsto Rujeva teta Regina, ki vsak kos keramike poslika s svojo mirno in izkušeno roko.


Starejša objava Novejša objava