O naju

Od kod prihajajo zvoki Parade?

Petra Skaberne in Valentina Vovk, lastnici »lifestyle« trgovine Parada, sta prijateljici še iz zgodnjih najstniških let. Obe sta umetnostni zgodovinarki, ki  pa ju je življenje po študiju zaneslo v različni smeri. Petra je vrsto let delala kot galeristka, Valentina pa se v zadnjem obdobju ukvarja predvsem z urejanjem interierjev in novinarskim delom za TV Ambiente.

Že kot srednješolki sta sanjali o svoji trgovinici ali galeriji, kjer bi prodajali lepe predmete in umetniška dela. Ljubezen do umetnosti in literature ju je povezovala, tudi zato sta se obe odločili za študij zgodovine umetnosti.

Zdaj, ko sta obe v zrelem življenskem obdobju, sta se odločili, da združita moči in uresničita svoje mladostne sanje. Seveda ni šlo gladko, saj je bila obnova prostora na Mestnem trgu v Ljubljani polna zapletov in različnih neprilik. Od odločitve do realizacije je preteklo toliko časa, da je trgovina Parada v pogovorih z bližnjimi že dobila novo »delovno« ime, Next Season. Nemalokrat pa se je v misli, na kakšen še posebno neprijazen dan, prikradel tudi dvom, da bi morda vendarle poiskali kakšno drugo lokacijo za uresničitev svoje ideje.

 

Vendar sta po tehtnem premisleku vedno znova pristali na prvotno izbrani lokaciji. Hiša ima namreč za eno izmed lastnic močan emocionalen naboj, saj je tukaj preživela prva leta svojega življenja. Poleg tega, so v tej hiši njeni stari starši pred davnimi leti že imeli trgovino s tekstilom, zato sta bili trma in vztrajanje pri prvotnem načrtu nekako smiselni in na koncu tudi poplačani.

 

Eno polovico tandema Parade navdihuje barvitost, medtem ko ima druga bolj umirjen pogled na estetiko. Če je to na samem začetku sprožalo pomisleke o tem kako bosta uskladili svoje občasno diametralno nasprotne poglede na estetiko, se je v nadaljevanju izkazalo za prednost. Ena drugo namreč brzdata, da ne zaideta vsaka v svojo skrajnost, predvsem pa ju povezuje zelo soroden pogled na življenje ( življenska filozofija).

 

Nekaj malega modrosti se je v teh letih že nabralo, povesta v smehu in dodata, da so to predvsem življenske izkušnje. Te jima narekujejo, da je treba izstopiti iz vrtiljaka hitrega življenskega tempa, ga za hip ali dva upočasniti in uživati v majhnih rečeh in trenutkih. Prav to želita v Paradi ponuditi tudi svojim strankam. Parada naj ne bi bila le trgovina, temveč prostor kjer boste našli inspiracijo, toplino in veliko lepih predmetov, domačih in tujih oblikovalcev. V Paradi ne boste nujno samo kupovali, tja boste prišli na sproščujoč dogodek, pogovor o knjigi ali fin glasbeni večer. Petra in Valentina sta polni idej in energije, zato sta prepričani, da bo tudi vas njuna Parada slejkoprej očarala.