Hana Karim-Oblikovalka keramike, ki živi svoje sanje

Fotografija: Marc Waldow

V Paradi gojimo posebno ljubezen do domačega oblikovanja. In seveda oblikovalcev. Menimo namreč, da je treba najprej podpreti tisto, kar je doma dobrega. Prav zato boste na naših policah našli precej izdelkov domače izdelave. Še posebno veseli smo, da lahko v naši trgovini od pred kratkim predstavljamo in prodajamo keramične izdelke domače oblikovalke Hane Karim.

Hanino ustvarjanje zavzeto spremljamo že vrsto let, saj je ena izmed 'paradnic' ustvarjalkino delo portretirala v knjigi Delavnica polna nereda, ki je pri JSKD izšla leta 2014. Hana je bila takrat še čisto na začetku svoje ustvarjalne poti in se ukvarjala predvsem z oblikovanjem unikatnega nakita iz keramike.

Hanini ustvarjalni začetki segajo še v čas otroštva, saj je odraščala v umetniški družini v Ajdovščini. Njen oče je priznani slikar Azad Karim, mama Silva pa odlična likovna pedagoginja, ki je svoje ustvarjalne sile poleg pedagoškega dela usmerila tudi v oblikovanje keramike. Starša imata skupni atelje kar doma v družinski hiši, kar pomeni, da sta se tako Hana kot njen brat v otroštvu ves čas, tako ali drugače, srečevala in spoznavala umetnost ter ustvarjalne postopke.

Fotografija: Hana Karim

Tako kot mama, se je tudi Hana odločila za študij likovne pedagogike, ki ji je nudil široko paleto znanj iz različnih likovnih tehnik. Vseeno pa se je Hana še tik pred zaključkom študija vrnila k svojim prvim ustvarjalnim poskusom v maminem ateljeju – k oblikovanju gline. Glina je zelo taktilen in odziven medij, ki ponuja veliko različnih načinov izražanja, pove Hana. To je zagotovo tudi eden izmed razlogov, da se je nikoli ne naveliča in tudi, da v njej vedno znova najde izzive.

V svojih začetkih in pri oblikovanju keramičnega nakita je raziskovala tehnike in različne možnosti, ki jih keramika prenese. Sedaj, ko jo je zapeljalo v svet uporabne keramike, pa spoznava še cel nov spekter njene uporabnosti. Predanost in vztrajnost kot nujno potrebni značajski lastnosti umetnikov, ne nazadnje pa tudi negotovost, brez katerih v njihovem življenju ne gre, je spoznavala že kot otrok, pri svojih starših, ki sta morala popolnoma sama prejadrati včasih tudi razburkane vode. Tako pač je v življenju umetnika, pove Hana in doda, da sta imela z bratom zato lažjo pot, saj ju je ves čas spremljala brezpogojna podpora obeh staršev.

Fotografija: Mark Waldow

 

Fotografija: Hana Karim

Danes Hana živi v Ljubljani, kjer ima tudi svoj lastni prostorni ustvarjalni atelje, tako da bi lahko rekli, da živi svoje sanje. Ljubljana je prestolnica z živahnim umetniškim utripom. Tu živi in ustvarja veliko umetnikov in Hana je zelo rada del tega vala. Občasno si privošči kakšno ustvarjalno delavnico kje izven meja naše države, da spozna nove umetnike in osvoji še kakšna nova znanja. Sicer pa vsak dan pridno ustvarja in pošilja svoje izdelke po širnem svetu. Njen atelje, ki je delavnica polna reda, je tako rekoč njen drugi dom, saj tu preživi velik del dneva.

Fotografija: Hana Karim

Kadar delo predstavlja užitek in obenem še intelektualni izziv, ni noben problem z delom tudi kdaj potegniti za kakšno uro ali več. Hana pa ni zgolj umetnica, temveč tudi podjetnica in mentorica. V svojem ateljeju organizira keramične delavnice za vse, ki jih ta medij ustvarjanja privlači in si želijo od blizu spoznati ter se sami preizkusiti v oblikovanju keramike. To pa še ni vse. Njen atelje se ob večerih spremeni v prostor druženja, kjer se, kot pove Hana, ustvarja in gradi neke vrste skupnost. Iz teh druženj in pogovorov se rojeva nova kreativna energija, ki zaganja zanimive projekte. Eden izmed njih je tudi Clay Theatre/Glineni teater, ki je projekt, ki ga razvijata skupaj z njenim partnerjem, umetnikom Rasfanom Havalom. Gre za srčen projekt, ki v našo prestolnico prinaša svež veter in jo bogati z nastopi lokalnih pa tudi mednarodno priznanih talentov, ki se vrstijo v prijetnem vzdušju keramičnega ateljeja, v katerem ustvarjata.

Fotografija: Hana Karim


Starejša objava