Od kod prihajajo zvoki Parade

Petra Skaberne in Valentina Vovk, lastnici »lifestyle« trgovine Parada, sta prijateljici še iz zgodnjih najstniških let. Obe sta umetnostni zgodovinarki, ki pa ju je življenje po študiju zaneslo v različni smeri. Petra je vrsto let delala kot galeristka, Valentina pa se je v zadnjem obdobju ukvarjala predvsem z urejanjem interierjev in novinarskim delom za TV Ambiente.

Že kot srednješolki sta sanjali o svoji trgovinici ali galeriji, kjer bi prodajali lepe predmete in umetniška dela. Ljubezen do umetnosti, ki ju je povezala, je botrovala tudi odločitvi za študij umetnostne zgodovine.

Zdaj, ko sta se znašli že v zrelem življenjskem obdobju, sta naposled sprejeli odločitev, da združita moči in uresničita svoje mladostne sanje. Seveda ni šlo gladko, saj je bila obnova prostora na Mestnem trgu v Ljubljani polna zapletov, težav in zastojev. Od odločitve do realizacije je preteklo toliko časa, da se je trgovine Parada v pogovorih z bližnjimi že oprijelo »delovno« ime Next Season. Nemalokrat se ju je – zlasti na kak še posebno neprijazen dan – polotil tudi dvom. V takšnih trenutkih sta le s težavo preglasili misel, da bi za uresničitev svojih zamisli morda vendarle poiskali kako drugo lokacijo.

Vendar sta po tehtnem premisleku vedno znova pristali pri prvotno izbrani lokaciji. Hiša ima namreč za eno izmed lastnic močan čustven naboj, saj je tukaj preživela prva leta svojega življenja. Poleg tega so v tej hiši njeni stari starši pred davnimi leti že imeli trgovino s tekstilom, zato sta bili trma in vztrajanje pri prvotnem načrtu nekako smiselni in na koncu tudi poplačani.

Eno polovico tandema Parada navdihuje barvitost, medtem ko ima druga bolj umirjen pogled na estetiko. Če je to na samem začetku še sprožalo pomisleke, kako bosta uskladili svoje občasno diametralno nasprotne poglede na estetiko, se je to v nadaljevanju izkazalo za prednost. Ena drugo namreč brzdata, da ne zapadeta skrajnostim, predvsem pa ju povezuje zelo soroden pogled na življenje, podobna življenjska filozofija.

Nekaj malega modrosti se je v teh letih že nabralo, povesta v smehu in dodata, da so to predvsem življenjske izkušnje. Te jima velevajo, da je treba kdaj tudi izstopiti iz vrtiljaka hitrega življenjskega utripa, ga za hip ali dva upočasniti in uživati v majhnih rečeh in trenutkih. Prav to želita v Paradi ponuditi tudi svojim strankam. Parada naj ne bi bila le trgovina, temveč tudi prostor, kamor boste prišli po inspiracijo, kjer vas bo v družbi mnogih lepih predmetov domačih in tujih oblikovalcev zajel val topline. V Paradi ne boste samo kupovali, tja boste prišli na sproščujoč dogodek, pogovor o knjigi ali prijeten glasbeni večer. Petra in Valentina sta polni idej in energije, zato sta prepričani, da bo njuna Parada prejkoslej očarala tudi vas.